Welkom op
de website

Kosten zonnescherm

Wanneer u voor de aanschaf van een zonnescherm staat komt er nogal wat op u af. Wanneer u bij een bouwmarkt of zonweringsspeciaalzaak gaat kijken komt u behoorlijk wat prijsverschil tegen. Dit prijsverschil wordt vooral bepaald door het type zonnescherm wat u zoekt, maar ook door de uitvoering van het zonnescherm zelf. Heeft u een standaard maat raam, dus heeft u voldoende aan een standaard maat zonnescherm, of heeft u juist speciale wensen? Wilt u de zonneschermen alleen op de beneden verdieping gemonteerd hebben of wilt u ze ook op de bovenverdieping gemonteerd hebben; het zijn allemaal factoren die een rol spelen bij de prijs van uw zonnescherm.

Een ding staat vast; wanneer u een zonnescherm aanschaft is dit iets waarmee u als het goed is weer voor heel wat jaren vooruit kan. Het is dan ook belangrijk dat u niet in eerste instantie beknibbelt op de kwaliteit van uw zonnescherm. U zult dan immers sneller uw zonnescherm weer moeten vervangen, en het gezegde luidt; goedkoop is doorgaans duurkoop.

De zonweringsspecialist of de bouwmarkt

Wanneer u gaat kijken voor een zonnescherm zult u ook vrij snel zien dat er verschil zit tussen een zonnescherm van de bouwmarkt of van de zonweringsspecialist. Het verschil zit hem doorgaans in de kwaliteit van het zonnescherm zelf, maar ook in de service die u van de leverancier mag verwachten. Een zonweringsspecialist heeft doorgaans als extra service dat ze bij u langskomen om uw situatie eerst in ogenschouw te nemen. Is uw wens voor zonwering wel mogelijk bij uw woning? De zonweringsspecialist zal bouwtechnisch bekijken of het mogelijk is om uw zonnescherm te monteren op uw woning. Dit voorkomt dat u straks voor een onaangename verrassing komt te staan wanneer uw zonnescherm er eenmaal is.
Bovendien heeft een zonweringsspecialist het bijkomend voordeel dat ze een inmeet service hebben. Ze zullen dan bij u langskomen om de ramen te meten en te kijken welke breedte, maar ook welke uitval u nodig zult hebben om optimaal van uw zonwering te profiteren. Met een goed advies doet u geen miskoop. De service van een zonweringsspecialist gaat echter verder dan het inmeten alleen. U kunt dan ook gebruik maken van hun montage service. Dit is eigenlijk in alle gevallen aan te raden. U weet dan zeker dat uw zonwering loodrecht en op een veilige manier gemonteerd is. Op de werkzaamheden van het montage team van de zonweringsspecialist krijgt u bovendien garantie.

Als u het liever zelf doet

De prijzen van de bouwmarkt zullen doorgaans iets onder de prijzen van de zonweringsspecialist liggen. U zult dan echter veel meer zelf moeten doen. U moet zelf uw ramen inmeten, u zult zelf uw zonwering moeten ophangen of daar iemand voor moeten inhuren, en op de correctheid van dat alles heeft u dan geen garantie. Op een zonwering die u bij de bouwmarkt koopt zult u ook garantie krijgen, maar die is doorgaans minder uitgebreid dan de garantie die u van de zonweringsspecialist krijgt.

Standaard zonwering of extra opties

Wanneer u een zonwering bestelt kunt u een aantal extra opties mee bestellen tegen meerprijs. We zetten de belangrijkste opties voor u op een rijtje:

  • een bediening met handslinger. De prijs voor dit bedieningssysteem ligt doorgaans rond de 35 euro. Dit is de meest standaard bediening van een zonnescherm.
  • een elektrische bediening met schakelaar. Wanneer u uw zonnescherm automatisch wil laten in en uitrollen.
  • een elektrische bediening met afstandsbediening. U rolt uw zonnescherm automatisch uit terwijl u in een andere ruimte van uw huis bent of terwijl u in de achtertuin zit.
  • een zon- en windautomaat. Een zon- en windautomaat zorgt ervoor dat uw zonnescherm automatisch uitrolt wanneer de zon doorbreekt, maar ook weer automatisch inrolt wanneer de zon weer weg is. Bovendien zorgt een zon- en windautomaat ervoor dat uw zonnescherm automatisch inrolt wanneer het begint te waaien. De meeste ongelukken met zonneschermen ontstaan doordat de wind onder een zonnescherm slaat. Met een zon- en windautomaat voorkomt u dit soort ongemakken.

Gemiddelde kosten voor zonwering

Om de keuze voor een zonwering voor u wat gemakkelijker te maken zetten we de kosten van zonwering op een rijtje:

Soort zonwering Gemiddelde prijs inclusief BTW Montagekosten Afmeting
Uitvalscherm 170 – 690 euro 120 – 200 euro 1 – 4 meter breed
Knikarmscherm 650 – 1050 euro 120 – 200 euro 4 – 5 meter breed
Markies 340 – 750 euro 80 – 150 euro 1 – 5 meter breed

Shutters

Het is lastig om een prijskaartje aan shutters te hangen omdat er eenvoudigweg teveel factoren meespelen. De prijzen van shutters worden doorgaans berekend per vierkante meter. De diverse materiaalsoorten van shutters bepalen ook de duurzaamheid. Er zijn shutters vanaf 125 euro per vierkante meter. Die prijzen lopen echter op tot meer dan 600 euro per vierkante meter voor cederhouten shutters. En dan zijn er nog de shutters in speciale vormen. Het prijsverschil tussen de diverse shutters zie je terug in de materialen die gebruikt zijn, de afwerking en de montage. Minder goedkope shutters zullen er doorgaans na vele jaren intensief gebruik nog netjes en strak bij hangen.

Shutters; welk materiaal

Wanneer uw keuze voor een zonnescherm op shutters is gevallen staat u voor de keuze van merk en materiaal. Er zijn diverse houtsoorten. Iedere houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen voor wat betreft onder andere weersbestendigheid en vormvastheid. Een veel gebruikte soort hout is Amerikaans Lindehout oftewel basswood. Dit hout is zacht en witgeel. Het combineert de nerfstructuur van hardhout met een laag gewicht. Ook materialen als white teak, Phoenixwood, Yellow Poplar, Abachi, Tulpen en Lariks worden veel gebruikt bij de productie van shutters. Vanwege de bruinrode kleur is ook cederhout populair. Cederhout heeft geen vlammen of noesten. Cederhout is voor behandeld met olie waardoor de natuurlijke uitstraling tot zijn recht komt. Dan bestaan er nog shutter fabrikanten die een alternatief leveren; composiethout, gemaakt uit samengeperste houtvezels.

Shutters: de afwerking

Behalve door het gebruikte materiaal wordt de prijs van shutters ook bepaald door het gebruikte scharniersysteem. Scharnieren kunnen opdek zijn, of verborgen in de shutters zelf. Verborgen scharnieren zorgen ervoor dat de shutters strakker ogen. Opdek scharnieren zorgen juist voor meer bedieningsgemak bij het openen van de shutters.