Welkom op
de website

Zonnescherm

De zon is heerlijk. We voelen ons gelukkiger als de zon schijnt, en we leven meer buiten. Echter, afhankelijk van de ligging van uw woning kan de zon ook al snel te fel schijnen op uw raam. De temperaturen lopen dan al snel op, en het leuke is er al gauw vanaf. Op dat moment kunt u wel wat schaduw en verkoeling gebruiken in uw huis en in uw achtertuin. Een zonnescherm is op dat moment een goede beslissing. Bij de keuze voor een zonnescherm gaat op; zoveel mensen, zoveel wensen. Gaat u voor een standaard model zonnescherm met een standaard effen doek, of heeft u behoefte aan maatwerk en een patroon in de stof? Een zonnescherm kan immers behalve functioneel ook decoratief zijn. Het aangezicht van uw woning van buiten is bepalend voor de uitstraling van uw huis. U zult zich snel thuis voelen in een woning die een uitstraling heeft die bij u past. Dat hoeft overigens niet per definitie een  kostbare aangelegenheid te zijn. U kunt het bij uw keuze voor een zonnescherm zo duur maken als u zelf wil.

Modellen zonneschermen

We onderscheiden verschillende modellen zonneschermen welke we eerst kort voor u zullen omschrijven. Uw keuze voor een model zonnescherm heeft te maken met het budget wat u beschikbaar heeft, maar ook met de functie die een zonnescherm bij uw woning heeft.
– uitvalschermen. Dit is eigenlijk het meest standaard model zonnescherm. Het uitvalscherm bevestigt u als een cassette boven uw raam. Een uitvalscherm heeft een beugel aan de zijkant zitten, wanneer u aan een handzwengel draait rolt het zonnescherm zich uit. Het uitvalscherm loopt in een vrij scherpe hoek vanaf uw raam. Een uitvalscherm wordt vooral gebruikt wanneer geen vrije uitloop noodzakelijk is. Uitvalschermen zijn vooral functioneel. Uitvalschermen zijn beschikbaar met vaste en windvast armen.

Knikarmschermen voor uw terras

  • Knikarmschermen. Dit zonnescherm heeft een heel andere constructie dan het uitvalscherm. Het knikarmscherm zit ook met een cassette bevestigd boven uw raam, maar de beugels  zitten in een knikvorm weggewerkt in uw zonnescherm. Wanneer u een knikarm scherm uitdraait ondersteunen de armen van het knikarmscherm het doek. Ze vouwen zich als het ware uit onder het doek. Het is een heel robuuste constructie, en u kunt bij een knikarmscherm heel gemakkelijk de mate van lichtinval bepalen. Het doekoppervlak kan vrij groot worden waardoor het een gemakkelijke terrasoverkapping vormt. Belangrijk is bij een knikarmscherm dat het stevig en professioneel wordt bevestigd aan uw woning. U kunt dit dan ook het beste door de leverancier zelf laten doen.
  • Markiezen. Als zonwering echt mooi moet zijn. Een markies is een zonnescherm wat naast een zonwerende vooral een decoratieve functie heeft. Het hangt als een soort halve koepel voor uw raam. De baleinen van een markies zitten wanneer het zonnescherm niet is uitgedraaid weggewerkt in een koof rondom uw raam. U koopt een markies omdat u een decoratieve en nostalgische sfeer aan uw woning wil geven. Markiezen hebben een dichte zijkant. Hierdoor heeft u geen hinderlijke lichtinval aan de zijkanten, maar u kunt ze minder goed als terrasoverkapping gebruiken. U kunt er immers niet goed onder zitten. Markiezen zijn tegenwoordig leverbaar met houten of aluminium baleinen.
  • Schaduwdoek; een avontuur in uw tuin. Eigenlijk is een schaduwdoek geen zonnescherm, maar het heeft wel dezelfde werking. Het zorgt ervoor dat u op een willekeurige plek in uw tuin in de schaduw kunt zitten. U kunt een schaduwdoek bevestigen aan uw woning, maar bijvoorbeeld ook tussen een paar bomen in om een gezellig zitje in de schaduw te creëren. Een schaduwdoek heeft als bijkomend voordeel dat het een heel goedkope oplossing is, dat het in de winter opgeborgen kan worden waardoor vocht en het weer geen invloed hebben op het doek.

Voor – en nadelen van zonneschermen

We zetten de diverse voor- en nadelen van de verschillende zonneschermen voor u op een rijtje:

Model zonnescherm Geschikt als terrasoverkapping Windvast Electrisch bedienbaar
Uitvalscherm Nee Ja Ja
Knikarmscherm Ja Nee Ja
Markies Nee Ja Ja
Schaduwdoek Ja Nee Nee

Tips bij de aanschaf van een zonnescherm

Meten is weten. Dat geldt zeker wanneer je een zonnescherm bestelt. Wanneer je een standaard maat zonnescherm bestelt is dit doorgaans geen probleem. Wanneer je bestelling echter maatwerk betreft is het prettig om de leverancier te vragen je ramen te komen inmeten. De leverancier kan dan gelijk een inschatting maken van de plaatsingskosten van je zonwering.

  • Controleer je muur. Is de muur van jouw woning geschikt om zonder meer een zonnescherm in te monteren? Een stenen muur is uiteraard een zeer geschikte ondergrond om een zonnescherm in te monteren. Wanneer echter je muur met een decoratief materiaal is afgewerkt zal een andere montage techniek nodig zijn. De leverancier van je zonwering zal een advies kunnen geven wanneer je twijfelt over de geschiktheid van jouw muur.
  • Hoe mooi wil je het hebben? Wanneer je je keuze maakt voor een type zonwering is het belangrijk dat je behalve naar je budget ook naar de uitvoering van je zonnescherm kijkt. Wil je een standaard kleur, of ga je voor een streeppatroon; hoeveel waarde hecht je aan de kleurvastheid van je zonnescherm. Het zijn allemaal factoren die mede bepalend zijn voor de prijs van je zonnescherm.
  • De invloed van het weer op jouw zonnescherm. Wanneer je een zonnescherm bestelt krijg je de keuze uit een heleboel opties. Eén van die opties is een gesloten cassette om je zonnescherm heen. Dit is een extra kostenpost, maar die gesloten cassette zorgt er wel voor dat het weer geen invloed heeft op de stof van jouw zonnescherm. Het houdt vocht buiten je zonnescherm. Op die manier vormt zich geen (schimmel)rand langs je zonnescherm. Je zonnescherm blijft langer mooi.
  • Somfy automaat of niet ? Bij de meeste zonneschermen kan je kiezen voor een elektrische bediening. Die elektrische bediening zorgt ervoor dat jij niet met de hand je zonnescherm hoeft in of uit te draaien. Je kan extra kiezen voor een Somfy automaat op je elektrische bediening. Door een Somfy automaat zal je zonnescherm automatisch uitrollen wanneer de zon op je raam begint te schijnen. Er wordt dan namelijk een sensor ingebouwd aan de buitenkant van je huis. Een Somfy automaat heeft echter nog een functie. Je zonnescherm kan ontwricht raken wanneer de wind er onder slaan. Een Somfy automaat meet de wind rondom je huis. Begint het te hard te waaien? In dat geval zal je zonnescherm automatisch weer indraaien. Het lijkt een extra kostenpost, maar het is de redding van je zonwering in ons onvoorspelbare Hollandse klimaat.